× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HISTORICKÉ OKIENKO: Prvá prehra hviezdneho tímu


29.06.2021

Prvých šesť kôl bez prehry, s tridsiatimi strelenými gólmi. V ofenzíve možnosť spoľahnúť sa na esá ako Marián Hossa, Pavol Demitra či Marián Gáborík. Trenčianska Dukla začala sezónu 2004/2005, v ktorej obhajovala majstrovský titul, vo veľkom štýle. V siedmom kole však pod hrad Matúša Čáka pricestovali nabudení zvolenskí „rytieri“, ktorí sa zvučných mien veru nezľakli a Trenčínu ukončili peknú sériu. 

Hoci situácia okolo výluky v NHL nebola v tom čase ešte úplne jasná, Demitra s Gáboríkom nastupovali za Duklu od prvého kola, starší z bratov Hossovcov sa pripojil v druhom. Okrem týchto hviezdnych posíl zo zámorskej profiligy sa mohol vtedajší trenčiansky kouč Róbert Spišák spoľahnúť aj na majstra sveta z roku 2002 Miroslava Hlinku, ktorý sa k „vojakom“ vrátil po desiatich rokoch. Takáto skladba kádra bola prísľubom veľkých ambícii, čo sa prakticky okamžite začalo ukazovať aj na ľade. Ako už bolo spomenuté, pred duelom proti Zvolenu mali Trenčania nálepku nezdolaného tímu, pričom fantasticky im vyšli najmä posledné dve vystúpenia – Skalicu doma rozdrvili výsledkom 9:2 a a na ľade rivala z Bratislavy dosiahli krásnu výhru 5:0.

Zvolenčania sa takisto mohli popýšiť dobrým vstupom do novej sezóny – z prvých šiestich súbojov prehrali iba v jedinom. Tréner HKM Ján Jaško mal k dispozícii defenzívne piliere v podobe majstra sveta Ladislava Čierneho či trojnásobného víťaza našej najvyššej súťaže Daniela Babku. V ofenzíve zas mohol dôverovať skúsenostiam Vlastimila Plavuchu, Richarda Šechného či Jaroslava Töröka. Treba dodať, že práve rytieri boli trenčianskym súperom v minulosezónnom finále, a preto mali veľkú motiváciu zdolať svojho nedávneho premožiteľa.

V Trenčíne sa tak právom očakával atraktívny súboj, na základe posilnenia z NHL a výbornej formy boli favoritom domáci. Cestu na štadión si našlo vyše päťtisíc divákov, čo bolo fantastické číslo, znamenajúce veľkú obsadenosť stánku Dukly. Zaujímavé je, že na strane „vojakov“ zasiahli do stretnutia aj dvaja obrancovia, ktorí hrali v našej najvyššej súťaži ešte aj v sezóne 2020/2021 –Tomáš Starosta a Peter Mikuš. 

Už prvá tretina naznačila, že produktívna trenčianska mašina to proti kvalitnému súperovi nebude mať vôbec jednoduché. Diváci dlhší čas nevideli žiaden presný zásah, no v 18.minúte Ladislav Čierny potrestal vylúčenie mladého, vtedy ešte len osemnásťročného Trenčana Richarda Lelkeša a poslal „rytierov“ do vedenia. V prostrednej časti sa očakával domáci tlak a snaha o vyrovnanie. Namiesto toho ale zverenci Róberta Spišáka zažili jednu z najhorších tretín v sezóne - v priebehu tridsiatej prvej až tridsiatej deviatej minúty inkasovali od Majeského, Kloudu a Jasečka a na ukazovateli skóre rázom svietil stav, na ktorý boli v Trenčíne zvyknutí skôr v opačnom garde. Pred tretou tretinou bola pozícia hostí už veľmi komfortná, na čom nič nezmenil ani siedmy sezónny gól Mariána Gáboríka. „Vojaci“ ním znížili na 1:4, a hoci v tejto časti hry prestrieľali súpera pomerom 19:3, ďalšie presné zásahy už nepridali, a tak si Zvolenčania pripísali do tabuľky veľmi cenné tri body. Zápas vyšiel výborným spôsobom najmä hosťujúcemu brankárovi Petrovi Ševelovi, ktorého úspešnosť zákrokov prekročila hranicu 97 %. Veľký podiel  na úspešnom výsledku mal aj trojbodový Ladislav Čierny. Zaujímavé je, že HKM sa po tomto zápase posilnil o hviezdy z NHL - už o deň na to hral za „rytierov“ v zápase 8.kola proti Skalici Vladimír Országh a čoskoro sa k tímu pripojili aj Richard Zedník s Michalom Handzušom. 

zdroj: hkmzvolen.sk

HK Dukla Trenčín – HKM Zvolen 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)

Góly: 45. Gáborík (Heš, Demitra) – 18. L. Čierny (Plavucha, Klouda), 31. Majeský (L. Čierny), 37. Klouda (Cibula), 39. Jasečko (Šechný, L. Čierny). Rozhodovali: Konc – Miľovčík, Mášik, strely: 42:21, vylúčení: 8:5, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 5221 divákov

Trenčín: Hála – Heš, Starosta, Hriňa, Šmidriak, Mikuš, Janík – Zlocha, Hlinka, Hanzal – Fabuš, Demitra, Marián Hossa – Opatovský, Lezo, Gáborík – Lelkeš, Kóňa, Melichárek – Ölvecký, Chatrnúch

Zvolen: Ševela – Štork, Jasečko, Babka, L. Čierny, Harabin, Škuta, Velebný – Weissmann, Šechný, Torök – Majeský, Voskár, Plavucha – Cibula, Klouda, J. Čierny – Gašpar, Rajčák, Paciga

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY